Test day and engine upgrades provide Ash Walsh with a strong package for Perth Super Sprint.

Round three of the 2015 V8 Supercars Championship takes place at the tough Barbagallo Raceway in Perth this weekend. Ash Walsh arrives in WA fresh from his ‘rookie’ test day at Queensland Raceway last week. The Erebus V8 team also confirmed that Ash would be running the engine upgrades team-mate Will Davison used to good effect at Symmons Plains recently in the AMG E63.

Although Tasmania proved tough for the Erebus squad, Walsh backed up his Clipsal 500 performance with a Top 15 in the Sunday 200km race.

The race format in Perth is the same as Tasmania and once again tyres will be the focus of all drivers and teams. The Barbagallo surface is notoriously hard and abrasive on the Dunlop slicks and the cars will have to run one set of the ‘soft’ Sprint tyres during the Sunday 200km race.

Following the Erebus test day the Infants’ Friend and AusBlue sponsored driver had this to say:

“The test day was fantastic for me and the whole team. It is so important to gel with the all the guys and I am still new to Erebus and the main game. It really helps when you know they have got your back and you have got theirs. It works seamlessly when that vibe is there.”

“We were down to business quickly and Wes (McDougall – Ash’s race engineer) had a full program to run though. I am really building a good relationship with him and we are working very well together. He is tough where he needs to be and is making sure any bad habits I have are being removed! He is a psychologist, guidance counselor and engineer all wrapped up in one.” Walsh commented with a smile.

“The test gave me a chance to practice race starts and pit stops. Something you just do not have the time to do on race weekends. We practiced two and four tyre stops, cross tyre stops – the lot. We got through a lot particularly running the new engine. I am really happy that we can head to Perth with more experience and a better understating of the car and crew.” Walsh said.

All Times Australian Western Time (add 2 hours for Australian Eastern Standard Time)

Friday, May 1
10:30-11:30 – Practice 1 – 60 mins
13:30-14:30 – Practice 2 – 60 mins

Saturday, May 2
9:15-9:30 – Practice 3 – 15 mins
10:40-10:50 – Qualifying 1 – 10 mins
11:05-11:15 – Qualifying 2 – 10 mins
13:15-13:50 – Race 7 – 25 Laps
15:15-15:50 – Race 8 – 25 Laps

Sunday, May 3
10:55-11:10 – Practice 4 – 15 mins
12:00-12:20 – Qualifying 3 – 20 mins
14:20-15:50 – Race 9 – 83 Laps

Twitter @AshWalsh45